Oslo Cycling Week 2024:
En liten sykkelfestival av og for glade amatører
Publisert 10. september 2024

Hvorfor finnes det ikke en sykkelfestival i Oslo? Det var spørsmålet vi stilte oss: Petter, Hans og Fredrik. Sykling er jo så gøy, og Oslo har et utrolig yrende sykkelmiljø for tiden.


Men sykling er også veldig variert: pendlere, racere, barn, foreldre, hipstere, grussyklister, og mye mer. Kanskje er det rett og slett ikke så lett å lage et opplegg som fungerer for alle?

Hvorfor ikke da forsøke å binde de forskjellige miljøene mer sammen og oppfordre folk til å utforske nye typer sykling, sammen? Det syntes i hvert fall vi virket som en god idé. Og hvor vanskelig kan det egentlig være å lage noe selv? Skal vi bare gjøre det? Slik ble Oslo Cycling Week født.

Vi hadde ikke noe budsjett, bare mye sykkelglede og god dugnadsånd. Men vi registrerte en forening for ordens skyld, snekret sammen en nettside og Instagram-konto med en logo laget av Gjermund Rein Gustavsen, og satte i gang.

Spenningen var stor med tanke på om noen ville hjelpe til, og ikke minst møte opp. Hele veien har vi heldigvis møtt på like mye sykkelglede og god dugnadsånd fra andre.

På onsdag møtte hele 160 mennesker opp til kick-off-party på Byens Tak, organisert sammen med Rodeo Arkitekter:
Mads Kaggestad med Jørn Haanes på Byens Tak i regi av Rodeo Arkitekter og Oslo Cycling Week
Knut Schreiner fra Rodeo Arkitekter om syklingens mangfoldighet

Her fikk vi en spennende gjennomgang av mange ulike dimensjoner ved sykling, presentert av:
  • Knut Schreiner (Rodeo Arkitekter)
  • Liv Jorun Andenes (seksjonsleder Mobilitetsdivisjonen, leder for Sykkelprosjektet, Bymiljøetaten)
  • Mari Oshaug (redaktør og utgiver av Bikevibe)
  • Anders Hansen (medgründer og ansvarlig for partnerskap sourcing og hardware i Whee!),
  • Christoffer Bakken Åkre (senior byplanlegger, Oslo Bysykkel)
  • Med Jørn Haanes (entreprenør) som ypperlig ordstyrer.

Som avslutning fikk vi en fin samtale med selveste Mads Kaggestad, tidligere proffsyklist og nå kjent pådriver for folkehelse, som velvillig stilte opp.

Etterpå ble det en hyggelig sosial sammenkomst, med åpen bar, takterrasse, pop-up bokhandel, og mer – alt i et nydelig sensommervær.

Torsdag morgen startet med et smell, bokstavelig talt, med en spesialutgave av Oslo Dawn Patrol inkludert røykgranater og høy rock’n’roll-musikk for å skape ekte Tour de France-følelse i klatringen ved innkjørselen til Svartskog. 160 fremmøtte her også, fordelt på fire grupper. En strålende tur, etterfulgt av sedvanlig kaffe på Fuglen i Gamlebyen med god stemning. Nå begynte festival-følelsen å komme!
Oslo Dawn Patrol x Oslo Cycling Week
Men ikke alle føler de er klare for Tour de France. For de som ikke er like trygge på sykling i gruppe, arrangerte Oslo Dawn Patrol-kaptein Ketil Wendelbo Aanonsen et introduksjonskurs til gruppesykling med grunnleggende tips om hvordan man skal oppføre seg og sykle i en gruppe. Målet var å la alle få øvelse i gruppekjøring, slik at gruppeturene blir tryggere for alle involverte. Her kom det en rekke nye fjes, som vi ble minst like glade for å se som gamle kjenninger.

For de mer kulturelt interesserte arrangerte sykkelkollektivet Valle Velo, fra området rundt Bislet og St. Hanshaugen, en arkitekt-tur til ære for den norske byplanleggeren og arkitekten Frode Rinnan. Ruten inkluderte både bygninger og bakker, krydret med små foredrag og kåserier om byliv. Det hele endte på Rouleur bar og café for en hyggelig og «kultivert» samtale. Sykling er utvilsomt mer enn trening.
Samtidig arrangerte Oslo Pedal Pals en grustur i marka for bare jenter. Pedal Pals legger stor vekt på det sosiale, og alle skal føle seg velkommen. Dessverre møtte de påmeldte en regnskur omtrent samtidig med avreise, men tur ble det, og alle var enige om at den var fin. Pedal Pals arrangerer turer regelmessig, og alle jenter er velkommen. Sånt vil vi se enda mer av.

Fredag morgen kjørte pendlergruppen Pendlertoget sin sedvanlige tur inn mot Oslo, slik de har gjort i flott stil siden 2019. Og i anledning Oslo Cycling Week fikk de også med seg noen ekstra passasjerer. Stoppestedene er Smia, Ottarsrud og Hjulet før de ruller inn til hovedstaden. Så uendelig mye mer hyggelig enn å sitte i kø i bil langs E18.

På ettermiddagen tok Oslo Spin Club og Mediocre Athletics Club, anført av Aaron Apew, en sosial tur i Maridalen, med god stemning og avslutning på McDonald’s Storo. Lave skuldre og gode vibes.
Lørdag kunne vi i Oslo Cycling Week tilby et gratis introduksjonskurs i den nye Velodromen i Asker. Her kunne de påmeldte prøve banesykling under trygge forhold, og få en liten smakebit og et innblikk i hva banesykling er. Instruktøren tok deltakerne gjennom et program som dekket bruk av sykler og enkle regler for kjøring på banen. Et kult nytt tilskudd til sykkelsporten i regionen.

Rouleur bar og café er et kjent vannhull for mange Oslo-syklister, og de arrangerte en sosial tur senere på lørdagen, med lynraske Matias Buenventura i spissen. Ruten gikk ut mot Follo, i friskt tempo. Sol, sommer og full speed.

For de minste var nok ukens høydepunkt vår sykkelskole for barn i Sofienbergparken, arrangert av Green Cycling Norway i samarbeid med sykkelklubben IK Hero, med støtte fra Oslo Kommune / Bydel Sagene. Her møtte flere familier opp, og ett barn lærte seg til og med å sykle for første gang denne dagen! Det var nok høydepunktet på uken for oss som arrangører, kanskje med en liten tåre i øyekroken…
Søndagen var det klar for mer banesykling i Velodromen i Asker, med ekspress-akkreditering som gjør det mulig å kunne melde seg på treningstimer. Hvem vet, får vi noen nye banesyklister fra Oslo nå? En av våre råsterke kvinnelige deltakere fikk i hvert fall en sterk oppfordring til å satse.

Så avsluttet vi uken med to langturer: Én «smashfest» på grus i Nordmarka med full fres og mange personlige rekorder – og til og med noen bakkerekorder (KOM for Herman Ottesen på segmentet «Bakke ved Sandungen»). Og en sosial tur ledet av damene i Babes on Wheels, anført av Ingunn Baastad, i nydelig sommervær på landeveiene i Follo med kaffe på Fuglen.
Totalt sett talte vi litt over 3000 besøkende på hjemmesiden i løpet av en kort tid, uten reklamebudsjett, 500 deltakere på alle arrangementer, og minst like mange smil. Kun ca. ti prosent av hvor mange som deltok på sykkel-Birken i år, men langt over vår forventning! Det gir inspirasjon.

Noen av arrangementene ville nok skjedd uansett, helt uten oss og Oslo Cycling Week, mens andre ble skapt for anledningen, en god kombinasjon. Vårt bidrag var kanskje særlig å skape en felles ramme, og gi folk en unnskyldning for å prøve noe nytt. Men alle arrangementer har meldt om nye deltakere. Oslo Bysykkel lagde til og med en egen rabattkode for uken.

Vi har allerede fått mange spørsmål om det blir noe tilsvarende i 2025, med mange gode forslag til hva som kan være på programmet. Vi har også mange idéer selv, inkludert et ønske om å inkludere enda flere typer sykling, kanskje gateritt, terreng, sti, downhill, BMX, og mer. Og ikke minst ikke-sportslige elementer som lastesykler, barnetur, familietur og lignende. Vi vil gjerne inkludere bredt, på tvers av både individualister, uformelle kollektiver og organiserte sykkelklubber. Ta gjerne kontakt med oss!

Uansett: For en uke. Takk for alle som deltok! Nå er dette en tradisjon, og det ville ikke blitt noe uten alle de flotte Oslo-syklistene. Sykling ER virkelig gøy!

Tusen takk til: Gjermund Rein Gustavsen i Tight, Øyvind Nordbø, Rodeo Arkitekter, Knut Schreiner, Byens Tak og alle foredragsholderne, Oslo Dawn Patrol, Ketil Wendelbo Aanonsen, Valle Velo, Martin Henrik Andresen, Rouleur, Oslo Pedal Pals, Pendlertoget, Oslo Spin Club, Mediocre Athletics Club, Aaron Apew, Matias Buenventura, Green Cycling Norway, IK Hero, Jonas Orset, Oslo Kommune / Bydel Sagene, Velodromen i Asker, Babes on Wheels, Ingunn Baastad, Fuglen Gamlebyen og Sørkedalen Landhandel.
Ønsker du å bidra? Ta kontakt via vår profil på Instagram:
https://www.instagram.com/oslocyclingweek/
Oslo Cycling Week
Made on
Tilda